Mitä yhteistä on WordPressillä ja Rubikin kuutiolla?

WordPress voi ajoittain tuntua alustana melkoiselta pulmapeliltä – joskus jopa kokeneemmallekin ammattilaiselle. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö ongelmia voisi ratkaista vaivattomasti ja tyylikkäästi.

Oppiminen on moniulotteista eikä tapahdu hetkessä

Kuten voi arvata, sekä WordPressin että Rubikin kuution (kuten oikeastaan minkä tahansa asian) hallitseminen on taito, jonka eteen on oltava valmis tekemään töitä. Valmius edellyttää motivaatiota ja mentaliteettia, jossa virheistä ei lannistuta, vaan niistä opitaan.

Rubikin kuution ratkaiseminen mahdollisimman nopeasti on yllättävänkin moniulotteista.  Sorminäppäryyden lisäksi tarvitaan hyvää (lihas)muistia, hahmotuskykyä, ennakointia sekä nopeaa päättelyä. Jos otetaan yhtälöstä pois kiire, nettisivujen tekeminen WordPressillä on oikeastaan hyvin samanlaista.

Virallisesti Rubikin kuution ratkaisuun kuuluu 15 sekunnin tarkasteluvaihe, jossa tulevaa ratkaisua suunnitellaan ja ennakoidaan mahdollisimman pitkälle. Tämä vastaa nettisivujen suunnitteluvaihetta, jossa työ suunnitellaan niin pitkälle kuin vain on mielekästä. Suunnittelun tarkoitus on esim. ehkäistä virheitä tai muita projektia mahdollisesti hidastavia pullonkauloja.

Ennakointi on yksi tekijä, joka erottaa amatöörin ja ammattilaisen

Ennakointi ei lopu suunnitteluun, vaan jatkuu läpi WP-projektin, sillä odottamattomia tai uniikkeja tapahtumia tulee aina vastaan. Tämä on totta myös Rubikin kuution ratkaisussa. Tavallisella 3x3x3 -kuutiolla on nimittäin noin 43 triljoonaa (43, jonka perässä 18 nollaa) mahdollista järjestystä, mikä on enemmän kuin hiekanjyviä maapallolla (yleisen arvion mukaan).

Vaikka luku on suuri, Rubikin kuution kunnolliseen sekoittamiseen vaaditaan vain n. 20 siirtoa. Itse asiassa miten tahansa Rubikin kuution sekoittaa, se on teoriassa mahdollista ratkaista 20 siirron sisällä. Samaan tapaan WordPress-sivujenkin optimaalinen rakentaminen on usein melko simppeliä, vaikka teoriassa tapoja on lukemattomia. Jos ei tiedä mitä tekee, välivaiheita kertyy tarpeettoman paljon ja virheiden määrä kasvaa. WordPressin kohdalla virheet voivat merkitä esimerkiksi vähemmän konversioita.

Kun amatööri ryhtyy WordPress-projektiin, voi jälki olla pintapuolisesti hyvää, mutta rakenteissa saattaa piillä suuriakin puutteita. Samoin Rubikin kuution saa lähes kuka vain näyttämään ratkaistulta, jos sitä tarkastellaan vain tietystä kulmasta.

Jotkut sivut saattavat kestää kriittistä silmää enemmän kuin toiset, mutta eivät silti ole optimaalisella tasolla.

Jos sinulla on vain vähän tai ei yhtään kokemusta nettisivujen tekemisestä mutta haluat silti tehdä sivut itse, WordPress ei ole paras alusta. Sen sijaan kannattaa valita simppelimpi vaihtoehto, kuten vaikka Wix.com, joka muistuttaa enemmän palapeliä kuin Rubikin kuutiota. Todennäköisesti parhaat ja kustannustehokkaimmat tulokset saat kuitenkin hyödyntäessäsi WordPress-ammattilaista.

Sekoitus rutiineja ja luovuutta

Vaikka mahdollisia tilanteita on lukemattomat määrät, voidaan sekä WP-sivuston tekemisessä että Rubikin kuution ratkaisemisessa käyttää tiettyjä rutiineja. Itse asiassa Rubikin kuution päällimmäinen kerros ratkaistaan tavallisesti ulkoa opeteltujen algoritmien eli siirtosarjojen avulla.

Algoritmeja on lähes sata erilaista (satoja, jos lasketaan kaikki variaatiot), joten kaikkien opettelu ei ole helppoa. Tämän lisäksi täytyy myös opetella tunnistamaan, mitä algoritmia käyttää. WordPress-sivuston rakentamiseen käytettävät rutiinit on jokaisen tekijän oikeastaan opittava itse, mahdollisesti kantapään kautta. Mitään tiettyjä ”oikeita” rutiineja ei siis ole, lähinnä vain hyviä tai huonoja. Toistojen ja kokemuksen merkitys oppimisprosessissa on suuri.

Molempiin kuuluu kuitenkin paljon muutakin kuin ulkoa opettelua, eikä pelkillä rutiineilla pärjää pitkälle. On tärkeää osata tunnistaa eri tilanteita ja soveltaa osaamistaan oikeissa paikoissa. Olisihan se myös erittäin tylsää, jos kaikki tehtäisiin aina samalla tavalla.

Asetusten säätäminen ja määrittäminen

WordPress-sivut ja niiden lisäosat sisältävät paljon erilaisia asetuksia, joiden säätäminen tilanteesta riippuen tekee sivustoista mukautuvampia. Esimerkiksi sivuja optimoitaessa tehdään yleensä kompromisseja suorituskyvyn ja ulkonäöllisten tai toiminnallisten asioiden välillä. Jotkin optimointimääritykset voivat esimerkiksi rikkoa käytettävyyttä parantavia skriptejä. Tällöin on tasapainoiltava suorituskyvyn ja käytettävyyden välillä. Samoin Rubikin kuutiota voi säätää nopeammin liikuteltavaksi (suorituskyky) tai helpommin hallittavaksi (käytettävyys).

Rubikin kuution keskipalikoiden alta paljastuu mahdollisuus määrittää kuution asetuksia
Rubikin kuution ominaisuuksia voi määrittää ja säätää aivan kuten WordPress-sivustonkin.

Joskus WordPress-sivujen asetuksia täytyy viilata niin, että sivujen käyttö on hetkellisesti mahdotonta. Sivut voivat esimerkiksi myös kaatua. Kuten jo ehkä arvasit, myös Rubikin kuutiota täytyy välillä huoltaa perusteellisesti!

Rubikin kuution osat pöydällä huoltoa varten
Säännöllinen huolto/ylläpito pidentää Rubikin kuution ikää. Sama pätee (yllätys yllätys) myös WordPress-sivustoon.

Jotta huolto- ja korjaustöitä tarvitsisi tehdä mahdollisimman vähän, kannataa sekä WordPress-sivut että Rubikin kuutiot myös suojata hyvin. Sivustot mm. spämmin ja hakkerointien varalta, Rubikin kuutiot pölyn ja muun lian.

Rubikin kuutiot suojakoteloissaan
Kun kuutioita säilyttää esimerkiksi tällaisissa suojakoteloissa, ne pysyvät puhtaina pidempään. Sama logiikka toimii WP-sivustojen suojauksessa.

Yleistä kuitenkin on, että Rubikin kuutiot unohtuvat ratkaisemattomina johonkin pölyttymään. Tässäkin suhteessa yhtäläisyys WordPressiin on suuri, sillä iso osa WP-sivustoista jää optimoimattomiksi ja hitaiksi. Tämän faktan takia koko alustan maine on kärsinyt, ja jotkut yrittävät jopa luoda siitä kuvaa vanhanaikaisena ja jäykkänä alustana.

Tämä on kuitenkin joko valetta tai tietämättömyyttä, sillä samaan tapaan kuin Rubikin kuution voi ratkaista tyylillä, myös WordPress-sivuista tulee oikean tekijän käsissä miellyttävän tyylikkäitä ja tehokkaita.