Totuus WordPressistä – 7 syytä, miksi käytän WordPressiä
WordPressistä kuulee usein enemmän huonoa kuin hyvää. Tässä artikkelissa kerron sinulle totuuden, sekä syyt miksi oma valintani on WordPress.
WordPress, Wix, Webflow, Shopify, Squarespace vai joku muu?
Mitä alustaa käyttää, kun haluat yrityksellesi laadukkaat verkkosivut? Oma valintani käy jo tietysti otsikosta selväksi, enkä edes ole kovin kiinnostunut tekemään mitään syväluotaavaa vertailua.
Viimeksi kun tarkistin, WordPress oli alustoista suosituin.
Älä huoli, en aio argumentoida vedoten vain yleiseen mielipiteeseen. Itse asiassa iso osa WordPressillä tehdyistä sivuista on melko huonoja, ja joissakin tapauksissa WordPressin sijaan olisi kannattanut käyttää jotakin muuta alustaa.
Oman kokemukseni mukaan satunnaisessa WordPress-sivustossa on yleensä enemmän optimoitavaa kuin muissa. Esim. Wixillä ja Shopifyllä tehdessä sivujen suorituskyky pysyy yleensä hyvänä, vaikkei tekijä edes varsinaisesti tietäisi mitä tekee.
Ilmeisesti Webflow on yhtälailla suorituskyky-ystävällinen. Vaikken ole koskaan sitä käyttänytkään, kuulemani mukaan se on varsin kelpo alusta. Voi jopa olla että käyttäisin Webflowta, jos en olisi koskaan löytänyt nykyisiä työtapojani WordPressillä.
Mikä ihme WordPressissä sitten mättää?
WordPress on mainettaan parempi alusta. Sitä täytyy vain osata käyttää.
Käydään läpi muutamia yleisimpiä stereotypioita:
Väite 1: WordPress-sivut ovat tylsän näköisiä
Sekä WP:n klassinen editori että uudempi lohkoeditori ovat oikeastaan aika hirveitä vekottimia. Jos moderni internet olisi ollut käytössä kylmän sodan aikana, kyseiset editorit olisi varmaan olleet kovia sanoja Neuvostoliitossa.
Ne ei suoraan sanoen innosta tekemään mitään luovaa. Silti edelleen on olemassa ihan oikeita ammattilaisia, jotka vielä jaksaa niillä väkertää. Olen tosin nähnyt vieläkin hirveämpiä WP-virityksiä, siitä seuraavaksi lisää.
Väite 2: WordPress on vanhanaikainen alusta
Klassinen editori tosiaan on hyvin vanhanaikainen. Lohkoeditori korvasi sen oletuseditorina joulukuussa 2018, minkä jälkeen klassinen siirtyi ladattavaksi lisäosaksi.
Tämä ei siis ole estänyt joitakin tekijöitä edelleen käyttämästä klassista editoria. Ja koska sekään ei jostain käsittämättömästä syystä riitä, jotkut lataavat tämän päälle vielä toisen vanhanaikaisen lisäosan: Advanced Custom Fields.
Se on kuin klassinen editori, mutta nimensä mukaan “edistyneempi”. Se ei kuitenkaan itsessään riitä editoimaan sivuja, vaan sitä käytetään esim. klassisen- tai lohkoeditorin tukena.
Siis vähän kuin tekisit vanhasta Ladasta hieman edistyneemmän hankkimalla siihen jonkun lisävarusteen.
Väite 3: WordPress on monimutkainen alusta
Kun lisäosia asennetaan paljon, voi sivujen muokkauksesta tulla todella monimutkaista. Välivaiheet yksinkertaisillekin toiminnoille voi kasvaa hämmästyttävän typerällä tavalla.
Advanced Custom Fields on yksi esimerkki asioiden tarpeettomasta monimutkaistamisesta. Silti se on jostain syystä melko suosittukin lisäosa.
Jotkut sivustot perustuvat melkein kokonaan erilaisille lisäosille. Aina kun tarvitaan jokin uusi toiminto, tätä varten asennetaan uusi lisäosa. Lopputulos on usein sekava ja vaikeasti hallittava.
Lisäosien lisäksi WP-sivusto tarvitsee myös teeman. Teemoihin ja lisäosiin täytyy tehdä päivityksiä, ja jos lisäosia on paljon, päivityksiä täytyy tehdä usein.
Jos päivityksiä ei tehdä, sivusto ei välttämättä toimi kunnolla, ja se voi tulla alttiiksi hyökkäyksille.
Väite 4: WordPress ei ole tietoturvallinen alusta
Lisäosien vanhentuneet versiot ovat yksi esimerkki WordPressin tietoturvariskistä. Myös WP:n oma järjestelmä voi päivittämättömänä houkutella cyber-roistoja.
Kavalin riski piilee ehkä kuitenkin lisäosissa, jotka on asennettu mutta jotka eivät ole käytössä. Jos sivuja tehdessä on kokeiltu ja vertailtu paljon erilaisia lisäosia, systeemiin on voinut jäädä useita tarpeettomia ohjelmia.
Tällaiset lisäosat voivat jäädä helpommin päivittämättä, koska ne eivät ole aktiivisessa käytössä. Päivittämättöminä ne kuitenkin luovat sivustolle ihan samalla lailla heikkouksia kuin käytössä olevat lisäosatkin.
Kaikki lisäosat ei myöskään ole yhtä luotettavia. Koska niiden tarjonta on valtava, joukkoon mahtuu myös suoranaisia riskitekijöitä, vaikka päivitykset olisikin ajan tasalla.
Samoin huomaamaton riskitekijä on liian useat admin-oikeudelliset käyttäjät. Ajattele tätä vaikka talona, jossa on monta ovea. Mitä useampi tapa päästä sisään, sitä useampi tapa on myös murtoon.
Väite 5: WordPress on huono alusta hakukoneoptimoinnin kannalta
Tällä viitataan WordPress-sivustojen keskimääräiseen suorituskykyyn. Teemat ja lisäosat luo monesti sivuille tarpeetonta koodia, mikä paisuttaa ja hidastaa sivuja.
Monimutkaiset ratkaisut voi myös aiheuttaa sivustolla kaatumisia, mistä käyttäjät ja hakukoneet ei tietenkään tykkää.
Klassisen editorin ja lohkoeditorin ainoita hyviä puolia on niiden keveys. Visuaalieditorit, jotka ratkaisevat väitteen 1 tylsyysongelman, ovat ehkä pahimpia tarpeettoman koodin luojia.
Ne mahdollistavat sivujen suunnittelun itse tekovaiheen yhteydessä, koska näet kaiken tekemäsi (tyyliominaisuuksineen) samantien ruudulla. Myös elementtien uudelleenjärjestely paikasta toiseen on nopeaa, kun ruudulla ei näy mitään ylimääräistä.
WordPress-sivujen tekijän täytyy siis valita, tekeekö sivuistaan tylsät vai hitaat.
Tai näin jotkut haluavat sinulle uskotella.
Tie, totuus ja WordPress-elämä
Allekirjoitan kaikki väitteet osittain. Viimeistään viidennen kohdalla alan kuitenkin jo puolustuskannalle. On nimittäin erittäin harhaanjohtavaa väittää, että jokin alusta olisi SEO:n kannalta parempi kuin joku toinen.
Tai että voisit saavuttaa parempia sijoja Googlessa, jos vain vaihdat WordPressistä esimerkiksi Webflow’hun. Tietyllä tapaa joo, mutta kyseessä on klassinen tilanne: korrelaatio vai kausaliteetti?
Verkkosivu nopeutuu, kun sen http-pyyntöjen määrä vähenee tai kun sen tiedostojen koko pienenee. Tämän voi tietysti tehdä myös WordPressillä. Se vain voi joissakin tapauksissa vaatia vähän enemmän kuin muilla alustoilla.
Ja painotan sanaa vähän. Kun tuntee parhaat lisäosat ja työtavat, optimointi ei todellakaan ole työlästä. Lisäksi optimointia (esim. kuvien suhteen) on joka tapauksessa tehtävä jonkin verran alustasta riippumatta.
Tämän lisäksi myös vanhanaikaisilla (ja kevyillä) editoreilla on mahdollista tehdä hienoja sivuja. Silloin suunnittelu- ja toteutusvaihe on pidettävä erillään, ja toteutusvaihe on tehtävä huolellisesti suunnitelmaa noudattaen.
Tämä tosin tarkoittaa usein suurempaa työtä — ja sitä kautta korkeampaa hintaa ammattilaisen tekemänä.
Takaisin visuaalieditoreihin. Ne kumoavat väitteen tylsyydestä, vanhanaikaisuudesta sekä osittain myös monimutkaisuudesta. Tällaiset editorit, erityisesti niiden pro-versiot, nopeuttavat tekemistä mahdollistaen mm. alhaisemman hinnan.
Visuaalieditorienkin tueksi on saatavilla paljon erilaisia lisäosia, jotka voivat periaatteessa lisätä sivuston monimutkaisuutta. Nämä ovat kuitenkin monesti hallittavissa editorin sisällä, toisin kuin vanhanaikaisten editorien kohdalla.
Loput väitteet voidaan kumota oikeilla työtavoilla ja strategisilla lisäosilla. Tietoturva paranee paljon jo esim. kirjautumisyritysten rajoittamisella tai kaksivaiheisella kirjautumisella.
Hakukoneoptimointiinkin vaikuttaa enemmän sisällön määrä ja laatu kuin sivujen suorituskyky, joka toki myös on tärkeä asia.
Yhteenvetona: Siinä missä WordPressillä on taipumusta huonoon laatuun, sillä on myös potentiaalia aivan huippuun. Seuraavaksi käyn aihetta läpi omien työtapojeni kautta ja kerron 7 syytä, miksi itse käytän juuri WordPressiä.
1. Työtavoissa on paljon valinnanvaraa
WordPressin siunaus ja kirous. Kirous lähinnä amatööreille, siunaus osaaville. Teemoja, editoreita ja muita lisäosia on niin paljon, että itselleen mieluisat työtavat löytyvät varmasti.
Itse olen suuri visuaalieditorien ystävä, erityisesti Elementor Pro:n. Koska sillä pystyy hallitsemaan oikeastaan kaikkea sivuston visuaalisuutta, teeman rooli jää pienemmäksi. Voin siis huoletta valita suorituskyvyltään kevyimmän teeman, ja huolehtia ulkoasusta editorin puolella.
Elementorilla onnistuu myös ylä- ja alatunnisteet sekä esimerkiksi täysin kustomoidut artikkelipohjat. Pohjia voi luoda niin paljon kuin on tarpeen.
Myös popup-ikkunoiden luonti edistyneillä asetuksilla onnistuu kätevästi. Voit esimerkiksi ajastaa ikkunan ilmestymisen vain tiettyyn aikaan tietyillä sivuilla, tai vaikka vasta epäaktiivisuuden jälkeen.
Nämä edistyneet asetukset mahdollistavat monenlaisten kampanjoiden tekemisen ilman, että ne ärsyttää tavallista käyttäjää. Väärinkäytettyinä popupit voivat olla hyvinkin rasittavia käyttäjille.
Elementor siis yhdistää monta tarvetta yhteen kätevään lisäosaan. Itse käytän sen tukena vielä yhtä erillistä lisäosaa, joka helpottaa Elementorin käyttöä entisestään. Oikein käytettynä WordPress ei siis tosiaan ole monimutkainen alusta.
2. Työn jälki on laadukasta
Työn laatuun vaikuttaa eniten tekijän osaaminen, ei alusta. Tämän takia en edes juuri jaksa vertailla eri alustoja. Olen huomannut, että niiden paremmuutta mittailevat artikkelit ovat monesti aika teennäisiä. Esimerkiksi olkiukot muista kuin omasta lempparista ovat valitettavan yleisiä.
Minulle riittää se fakta, että WordPressillä todellakin saa tehtyä laadukasta jälkeä. Niin visuaalisesti kuin teknisestikin. Hyviksi koetuilla työtavoilla ja lisäosilla WP-sivut saa optimoitua aivan A-luokkaan kaikilla mahdollisilla mittareilla.
Visuaalieditoreita kritisoidaan usein liioitellustikin tarpeettoman koodin luomisesta. Kuten jo todettua, väitteessä on perää. Koodin määrään voi kuitenkin vaikuttaa paljon itse, jos tietää mitä tekee.
Toisaalta nämä editorit myös vähentävät tarvetta muille lisäosille. Mitä vähemmän lisäosia, sitä helpompaa sivustoa on hallita, ja sitä tietoturvallisempi sivusto on.
Kun lisäosat ovat luotettavia ja niiden määrä on maltillinen, riittää, että päivitykset tehdään esim. kerran kuussa. Näin sivuston ylläpito on melko vaivatonta ihan kenelle tahansa.
3. Verkkosivujen tekeminen on nopeaa
Jos alustojen välistä vertailua halutaan välttämättä tehdä, tulisi keskittyä enemmän siihen, kuinka helppoa ja nopeaa niiden käyttö on. Se kun vaikuttaa paljon siihen, kuinka paljon esimerkiksi verkkosivuista maksat.
Elementorin avulla pystyn tekemään WordPress-sivuja todella nopeasti. Kuten jo mainitsin, Elementor kumoaa tarpeen monelle erilliselle lisäosalle tehden tekemisestä simppelimpää. Tämä säästää tietysti myös aikaa.
Suurin ajansäästö tulee kuitenkin siitä, että erillistä suunnitteluvaihetta ei varsinaisesti tarvita. Visuaalieditoreilla näät samantien jo tekovaiheessa, toimiiko jokin tyyliratkaisu vai ei.
Kun yksi sivu on valmis, monet tyyliratkaisut (kuten vaikka marginaalit, fontit ja värimaailman) voi kopioida helposti muille sivuille. Elementorissa onnistuu helposti myös puhelin- ja tablettiversioiden teko.
Koska olen jo oppinut parhaat tavat optimointiin, sekin on hyvin nopeaa.
4. Verkkosivujen tekeminen on joustavaa
Visuaalieditoreillakin on omat rajoituksensa, ja ihan kaikkea ei pysty tekemään ilman koodia. Tämän takia Elementor Pro:ssa oman CSS-koodin kirjoittaminen on tehty erittäin helpoksi.
Myös omaa HTML:ää ja JavaScriptiä voi kirjoittaa poistumatta editorista, ja koodin toimivuuden voi nähdä saman tien. Tämä mahdollistaa monien toimintojen tekemisen ilman ylimääräisiä, suorituskykyä mahdollisesti heikentäviä lisäosia.
Monimutkaisemmissa tarpeissa (vaikkapa yrityksesi Google-arvostelujen esittämisessä sivuilla) on joskus järkevämpää asentaa erillinen lisäosa, mutta nekin on integroitavissa Elementorin kanssa kätevästi.
Elementor mahdollistaa myös esim. omien fonttien sekä ikonien vaivattoman käytön sivuilla. Voit esimerkiksi ladata ikonit värittöminä, ja asettaa värit mielesi mukaan vasta editorissa.
Elementtien taustoille voi myös asettaa itse tehtyjä muodonjakajia helposti taustan peitto -ominaisuudella. Elementor tarjoaa joitakin omiakin muodonjakajia, mutta samalla se tukee mainiosti käyttäjän lataamia edistyneempiä grafiikoita.
Tämä pätee tietysti kaikkeen mediaan, oli ne sitten vektori-ikoneita, taustoja, illustraatioita tai ihan tavallisia valokuvia.
Responsiivinen suunnittelu on myös toteutettu todella joustavasti. Sen lisäksi, että muokkausnäkymän leveyttä voi säätää vastaamaan erikokoisia laitteita, myös elementtien järjestystä voi muuttaa laitekokojen kesken.
Esimerkiksi jos tietokoneen näytöllä asettelu näyttää hyvältä, mutta puhelimella haluaisit vaikkapa vaihtaa kuvan ja tekstin paikkoja, tämä onnistuu todella näppärästi. Myös esim. fonttikokoja voi pienentää näytön pienentyessä.
Tarvittaessa elementtejä saa yhdellä painalluksella piiloon riippuen päätelaitteen leveydestä. Omalla CSS-koodilla taas voi määrittää melkeinpä mitä vain laitekohtaisia asetuksia, vaikka varjostuksia tai animaatioita, joita ei haluta kaikille näytöille.
5. Tekeminen kehittää luovuutta
Kun näkee määritysten jäljen reaaliaikaisesti ja muokkausmahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat, työ tukee ja kehittää luovuutta. Se on varmasti yksi syy, miksi aloin esimerkiksi itseopiskella vektorigrafiikkaa.
Muistan vielä kun tein ensimmäisiä asiakastöitäni. Suurinta päänvaivaa aiheuttivat juurikin tyyleihin liittyvät asiat: Miten sijoittaa kuvat, miten näyttää tekstiä kuvien päällä, miten sivuille saadaan väriä ja harmoniaa jne.
Tajusin, että jotkut asiat sivuilla näyttivät hölmöiltä, mutten välttämättä osannut tehdä niille mitään. Kun tekemisvaiheessa näin koko ajan omat heikkouteni, se motivoi minua kehittämään itseäni. Samalla kehittyminen tapahtui melkein kuin itsestään, kun pystyin Elementorilla helposti kokeilemaan kaikkea erilaista.
Nykyään tällaisia asioita täytyy miettiä paljon vähemmän. Osaan muokata ja manipuloida kuvia, tehdä niille maskeja, sumennuksia, taustan peittoja, läpinäkyvyyksiä ynnä muuta sellaista.
Ylipäätään olen oppinut niin sanotusti taiteellisemmaksi. Huomaan herkemmin mitkä värit sopii yhteen ja koska kannattaa käyttää erilaisia efektejä.
WordPressillä ja Elementorilla työskentely on innostavaa, ja saan siitä irti muutakin kuin vain rahallista arvoa.
6. Tekeminen on hauskaa
Kehittävyyden lisäksi tekeminen on mielenkiintoista ja hauskaa. Tiedän, kuulostaa lattealta, mutta oikeasti tarkoitan sitä.
Elementorilla sivujen rakentaminen on vähän kuin legoilla leikkiminen. Näet koko ajan rakentamisen vaiheet, ja mitä olet saanut aikaiseksi. Kun rakennelma on valmis, voit aina tehdä uuden, sopivasti erilaisen rakennelman.
7. Kaikki tämä mahdollistaa sinulle loistavan hinta-laatusuhteen
Vedetäänpä tähän asti listattuja asioita yhteen.
Suuren valinnanvaran ansiosta olen voinut valita itselleni mahdollisimman joustavat ja nopeat työtavat. Mitään rajoituksia ei juuri ole, ja pystyn lähes poikkeuksetta toteuttamaan kaikki asiakkaideni (tekniset sekä visuaaliset) toiveet.
Koska myös huomioin suorituskykyyn liittyviä asioita mahd. paljon jo tekovaiheessa, ja optimointiratkaisuni tuottavat A-luokan jälkeä, uskallan antaa tekemistäni sivuista jopa täyden 100% tyytyväisyystakuun. Niin luottavainen olen laatuun, jota WordPressillä saan aikaan.
Koska tekeminen on samalla nopeaa, voin myös pitää hinnat verrattain alhaisina. Tästä seuraa varmasti yksi verkkosivumarkkinoiden parhaimpia hinta-laatusuhteita.
Voisin tehdä sivuja varmaan vieläkin halvemmalla, mutta haluan aina varmistaa parhaan mahdollisen laadun. Tämä tarkoittaa hiottua viimeistelyä ja tarkkaa testausta. Olen huomannut, että aina kannattaa varautua johonkin odottamattomaan, mikä mahdollisesti syö tunteja.
Erinomaisella hinta-laatusuhteella pystyn houkuttelemaan asiakkaita ja erottautumaan kilpailijoista. En tiedä, pystyisinkö tähän muilla alustoilla.
Loppusanat
En väitä, että WordPress on absoluuttisesti paras verkkosivualusta. Esimerkiksi amatööreille en välttämättä sitä suosittelisi.
En myöskään ole kiinnostunut dissaamaan muita alustoja. En itse juuri välitä Wixin ja Shopifyn käyttöliittymistä, mutta ymmärrän jos ne sopii muille ammattilaisille.
Siitä tässä kuitenkin on lopulta kyse. Mikä sopii kenellekin ja mitä kautta löytyy itselleen parhaat työtavat.
Puolustuskannalle ryhdyn kuitenkin siinä vaiheessa, kun näen väitteitä WordPressistä, jotka eivät pidä paikkaansa. Ja niitä näkee valitettavan usein.
En oikein tiedä mistä se johtuu. Onko se tietämättömyyttä? Onko se epärehellisyyttä? Ehkäpä pelkkää argumentoinnin laiskuutta.
Toki osan kritiikistä allekirjoitan itsekin, eikä kaikki arvostelu ole epärehellistä. Ehdinhän jo tässäkin kirjoituksessa roastaamaan WP:n oletuseditoreita. Oikein käytettynä WordPress on kuitenkin mitä mainioin kaveri erityisesti pienemmille yrityksille.
Jos vakuutuit ja sinulla on tarvetta uusille verkkosivuille, kokeile hintalaskuriani etusivulla. Voit testailla useita eri vaihtoehtoja ja nähdä miten hinta-arvio muuttuu.
Jos sinulla on tarkentavia kysymyksiä esim. hintaan liittyen, voit laittaa matalalla kynnyksellä viestiä vaikka minun WhatsAppiin, johon olen tehnyt kätevän linkin.