Verkkosivujen ostaminen – mitä pienten yritysten tulee tietää?

Verkkosivujen ostaminen ja oikean tekijän löytäminen ei ole helppoa. Mistä ylipäätään kannattaa maksaa? Tämän tekstin luettuasi olet jo fiksumpi.

verkkosivujen ostaminen artikkelikuva

Mainostoimistot – helmiä sioille

Oletko koskaan käynyt mainostoimistojen sivuja läpi ja koettanut etsiä nettisivujen hintaa tuloksetta?

Ehkä olet pyytänyt heiltä tarjousta ja todennut ei kiitos.

Itse olen tainnut törmätä yhteen tai kahteen, joista olen löytänyt jonkinlaisen laskurin. Näissä tapauksissa pelkkä 24 prosentin alv. olisi enemmän, mitä pienten yritysten kannattaa verkkopalveluista maksaa.

Miksi?

Moni tietää, että jäävuoresta vain n. 10% näkyy pinnan yläpuolella. Leikitään, että tämä on verkkosivujen ulkoasu. Loput 90% on se, mitä et näe. Se on sivujen perusta. Kuinka tehokkaasti sivusto toimii, onko sen rakenne looginen, kuinka intuitiivista sivulta toiselle navigointi on, tukeeko tekniset ratkaisut hakukoneoptimointia ja niin edelleen.

Tämä 90% on sivujen arvokkain osuus, loput 10% (tai ainakin suurin osa siitä) tulee melkein kuin itsestään. Netti on pullollaan tapaustutkimuksia, joissa vaatimatonkin ulkoasu tuottaa hämmästyttäviä tuloksia, jos muut tekijät on kunnossa. Silti mainostoimistot käyttävät monesti eniten aikaa päällimmäiseen 10 prosenttiin.

Tässä ei lähtökohtaisesti ole mitään väärää. Hyväksi koetuilla rutiineilla ja maalaisjärjellä 90 prosentin perustan rakentaminen on ammattilaiselle melko nopeaa, jolloin periaatteessa aikaa jää paljon myös ulkoasun suunnitteluun ja viimeistelyyn.

Mutta ketä varten ulkoasua viimeistellään?

Verkkosivut on yritykselle ympärivuorokautinen asiakaspalvelija sekä myyjä, ja suurin osa asiakkaista haluaa vain tehokasta palvelua sekä selkeän ostoprosessin. Kun perustyylikäs myyjä pystyy tarjoamaan tämän, hän tekee tulosta.

Täysin sama pätee nettisivuihin. Jos myyjällä on tiettyä karismaa / sivujen tekstisisältö on keskivertoa laadukkaampaa, tulos on vieläkin parempi. Ne tapaukset, joissa myyjän/verkkosivujen kauneus on kriittinen tekijä kaupan synnylle, ovat harvassa. Jos ihminen haluaa puhdasta silmänruokaa, hän yleensä tekee jotain muuta kuin shoppailee.

Toisaalta mitä enemmän asiakkaita / kävijöitä verkkosivuilla, sitä todennäköisempää, että tällaisiakin tapauksia tulee vastaan. Tästä seuraa, että ulkoasuun kannattaa panostaa sitä enemmän, mitä vilkkaampi liikenne sivuilla käy.

Kuitenkin jopa lähes 99% suomalaisista yrityksistä on mikro- tai pienyrityksiä, ja tavallisesti pienten yritysten sivuilla ei vierailla kovin tiheään. Mitä enemmän sivujen ulkonäköön panostetaan, sitä vaikeampaa siitä on enää saada konkreettista hyötyä. Älykäs (ja söpö) sika löytää tryffeliä ilman, että sen kaulaan puetaan helmiä.

Vaikka omat hintani ovat ainakin 70-80% pienemmät kuin mainostoimistojen, olen silti saanut paljon positiivista palautetta (ja jopa riemunkiljahduksia) nimenomaan sivujen visuaalisuuteen liittyvistä asioista. Eniten mieltä kuitenkin lämmittää toiminnallisuuteen ja myynnin kasvuun liittyvät palautteet. Eräs asiakkaani esimerkiksi koki työni ansiosta muhkean 1300 prosentin kasvun sivujensa konversioissa.

Sisällön merkitys verkkosivuilla

Mainostoimistot toki tarjoavat myös laadukasta sisällöntuotantoa ja yritysilmeiden/logojen suunnittelua, joista hyötyisivät myös pienet yritykset. Näistä palveluista hinta tosin nousee vain entisestään, minkä vuoksi suosittelisin kääntymään näissäkin freelancereiden puoleen.

Itse myös rohkaisen kaikkia asiakkaitani kirjoittamaan mahdollisimman paljon sisältöä itse, koska he tuntevat yrityksensä ja kohderyhmänsä parhaiten. Lisäksi sisältöä kehitetään usein mm. sivustodatan avulla, ja tuoreilla sivustoilla tätä dataa ei vielä ole.

Tämän takia olen tietoisesti jättänyt sisällöstä puhumisen vähemmälle. On yleensä fiksumpaa aloittaa yksinkertaisemmilla teksteillä, jotta sivut saadaan nopeasti ulos, ja miettiä edistyneempää sisältöstrategiaa sitten kun on jotain mihin pohjata. Kokenut ja reilu verkkosivujen tekijä neuvoo myös ihan ilmaiseksi, jos näkee sisällöissä jotain, mikä ei välttämättä toimi.

Vältä myös liukuhihnalta tuotettuja sivuja

Toisessa ääripäässä on muutamilla satasilla verkkosivuja tarjoavat yritykset. Tekoälyn ja automaation kehittyessä tällaiset firmat saattavat vain yleistyä – ja hinnat laskea entisestään. Budjetin ollessa rajallinen, parin sadan sivut voi kuulostaa yrittäjälle houkuttelevalta.

Lopputulos voi jopa näyttää houkuttelevalta (ainakin hinta-laatusuhteeltaan).

Ehkä jo arvasit, mitä aion seuraavaksi sanoa. Se liittyy jäävuoren 90 prosenttiin. Satasten sivuissa on aina vedetty mutkia suoriksi (ellei niitä ole tehnyt vaikkapa joku taitava opiskelija), ja valitettavasti nämä mutkat osuvat pahimmiten sivujen arvokkaimpaan osuuteen.

Jokainen yritys on erilainen, ja sellaiset niiden verkkosivujenkin tulee olla. Sivujen tekijän tulee ymmärtää edes jonkin verran, mitä yritys tekee ja kenelle se myy. Kun sivuja tehdään halvalla liukuhihnalta, tarvittavaa uniikkiutta ei synny.

Tämä vaikuttaa suoraan käyttäjäkokemukseen ja sitä kautta myös hakukoneoptimointiin. Usein hakukoneoptimoinnin teknisetkin vaateet, kuten oikeaoppinen otsikkohierarkia, voivat jäädä täyttymättä.

Jos yritys tarjoaa samalla myös webhotellipalvelua, voi ratkaisuna olla jaettu hostaus. Tämä on halpaa, mutta voi aiheuttaa isoja ongelmia verkkosivujen suorituskyvyssä. Onhan esimerkiksi oma työhuonekin mukavampi ja tehokkaampi ympäristö kuin avoin toimisto.

Vaikka sivujen päällimmäinen 10% näyttäisi olevan ok, se ei tee tulosta, jos sen 90 prosentin perustassa on suuria puutteita. Jos jäävuoren pohjasta yhtäkkiä irtoaa iso pala, se ei pysy tasapainossa. Liukuhihnatuottajat ovat motivoituneita tuottamaan arvoa vain itselleen, ei asiakkailleen.

Keskitiekään ei aina ole kevyt kulkea

Valitettavasti pelkän hinnankaan perusteella et pysty sanomaan, keneltä verkkosivut kannattaa ostaa. Yhtälailla freelancerit ja muut ”välimaaston” toimijat voivat tehdä sivuja epämääräisesti. He voivat myös yllättäen kadota kokonaan, kun tarvitsisit heitä vaikkapa sivujen jatkokehitykseen.

Tämä on isojen mainostoimistojen etu. He myös tapaavat tehdä työnsä sen verran järkevin prosessein, että sivuston rakennetta on helppo ymmärtää, etkä jää riippuvaiseksi työn alkuperäisestä tekijästä.

Itse vihaan kaikkea epämääräistä. Olen nähnyt WordPress-virityksiä, joissa sivuja täytyy muokata kolmen erillisen editorin/palikan takaa. Tällaiset leikkaa-liimaa-toimintatavat eivät tosiaankaan kuulu omaan työskentelymalliini.

Olen varma ettei kuulu monen muunkaan itsenäisen verkkosivuekspertin. Kun löydät tällaisen tyypin, jonka hinnatkin on kohdillaan (laadukkaat perussivut saa parilla-kolmella tonnilla), voit lopettaa etsintäsi. Minua ei kosketa toimistotilojen vuokrat tai työntekijöiden palkkakulut. Maksat vain oleellisesta. Siitä miten verkkosivusi löytyy ja miten se myy.

Bonus-osio: Voisitko tehdä sivut itse?

Olen kirjoittanut aiheesta ennenkin, mutta tekoälybuumin myötä aihe kaipaa uutta näkökulmaa.

Nykyään voi törmätä videoihin, joissa toiminnalliset verkkosivut saadaan tekoälyohjelman avulla kasaan muutamassa minuutissa. Tämä luo helposti mielikuvaa, että jokainen pystyy tekemään sivunsa itse.

Tiedän, olen asian suhteen hyvin puolueellinen, enkä välttämättä pysty puhumaan siitä täysin objektiivisesti. Lähtisihän minulta työt, jos koneet alkaa tehdä sitä tehokkaammin. En kuitenkaan usko sen olevan todellisuutta vielä moneen vuoteen.

Kokeilin jokin aikaa sitten kirjoittaa ChatGPT:n avulla artikkelia hieman samasta aiheesta kuin tämä kirjoitus; tarvitseeko nettisivujen olla kauniit. Kerroin tekoälylle, minkälaisista näkökulmista halusin aihetta käsitellä. Kerroin myös tarkkoja argumentteja, jotka halusin sisällyttää tekstiin.

Lopputulos oli kaikin puolin julkaisukelvoton. Teksti oli kuin alakouluikäisen, joka ei ole ymmärtänyt tehtävänantoa. Haluamiani pointteja ei käsitelty ja teksti oli tönkköä.

Toki englannin kielellä lopputulos olisi todennäköisesti ollut laadukkaampi, koska englannin suhteen tekoälyllä on saatavilla internetin syövereistä enemmän materiaalia, josta ammentaa.

Artikkelitekstin kohdalla muutamat virheet siellä täällä ei ole merkittäviä. Hassusti muotoiltu lause tai kirjoitusvirhe ei juurikaan vaikeuta argumentin ymmärtämistä.

Kun puhutaan nettisivujen tekemisestä, voi pelkkä puuttuva symboli aiheuttaa bugeja tai kokonaista toimimattomuutta. Vielä vaarallisempaa on virheet, joita silmä ei näe. Yksikin väärä kirjain tai numero html-tagissa voi vaikuttaa massiivisesti siihen, kuinka paljon sivusto saa näkyvyyttä hakukoneiden kautta.

Oltaisiin tilanteessa, jossa tarvitaan joka tapauksessa ammattilainen käymään koodeja ja muuta tärkeää sivuston rakenteista läpi. Todennäköisesti myös korjaamaan niitä.

Mitä tahansa haluatkaan tekoälyn tekevän puolestasi, antamasi ohjeistuksen tulee olla hyvin tarkasti mietitty ja muotoiltu. Tämäkin huutaa ammattitaitoa ja ymmärrystä aiheesta. Matemaattiset yhtälötkään ei tekoälyltä onnistu, jos se ei ymmärrä syötetystä tekstistä, mitä tarkalleen haetaan. Tekoäly kyllä antaa vastauksen kuten se on kysymyksen ymmärtänyt, mikä taas voi olla hyvinkin haitallista, jos et itse havaitse väärinymmärrystä.

Mitä arvokkaampia/tärkeämpiä asioita tekoälyn halutaan tekevän, sitä kriittisemmiksi virheet muodostuvat. Jos simppelin artikkelinkaan kirjoittaminenkaan ei tekoälyltä luonnistu, ei sillä myöskään kannata tehdä verkkosivuja yritykselle.