Voiko tekoälyllä tehdä nettisivut?
![](https://superneva.fi/wp-content/uploads/2025/01/tekoaly-tekemassa-nettisivuja.webp)
Törmäsin hiljattain YouTube-videoon, jossa näytetään kuinka “10 000 dollarin” nettisivut rakennetaan puolessa tunnissa tekoälyn avulla. Voi kuulostaa villiltä, mutta tämän tyyppisessä sisällössä ei ole mitään uutta, ja se on nykypäivänä vähän turhankin geneeristä.
![videoita youtubessa, jotka kertovat kuinka tekoälyllä voi tehdä miljoonia](https://superneva.fi/wp-content/uploads/2024/12/miljoonia-minuutissa-yeah-right.jpg)
Tällaisten videoiden tarkoitus ei ole tehdä sinusta rikasta, vaan tuottaa klikkejä ja sitä kautta mainostuloja sisällöntuottajille itselleen. Tekoälyn glorifiointi myy.
Takaisin kymppitonnin sivuihin. Mitä se käytännössä tarkoittaa? Minkälaiset sivut tuolla rahalla saa? Videossa tämä määritellään seuraavasti:
- Painopiste on oleellisissa liiketoimintaa edistävissä ominaisuuksissa eikä turhan hienoissa yksityiskohdissa
- Suorituskyky ja tietoturva ovat etusijalla pitkäaikaisen arvon varmistamiseksi
- Sisällönhallintajärjestelmä antaa asiakkaan hallita omaa sisältöään
- Mobiiliresponsiivisuus on sisäänrakennettu alusta asti
Kuulostaako ympäripyöreältä? No, se johtuu siitä että määritelmää kysyttiin — ehkä jo arvasitkin — tietysti tekoälyltä!
Tein hiljattain yhdet nämä 4 kohtaa täyttävät sivut 1200 eurolla. Määritelmässä ei sinänsä ole mitään väärää, koska kaikki sen kohdat ovat edellytyksiä ammattimaisille nettisivuille.
Se kuitenkin jättää liikaa kysymyksiä (kuten mitä liiketoimintaa edistävät ominaisuudet tarkalleen ovat), eikä se oikeastaan perustele mitenkään sitä, miksi tällaisen sivuston hinta olisi juuri kymppitonni, mikä on todella iso summa käytettäväksi nettisivuihin. Erittäin oleellista on myös muistaa, ettei sivuston hinta ole sama asia kuin sen arvo. Pienenkin budjetin sivut voivat olla todella arvokkaat – ja tietysti toisinpäin.
Videon tarkoituksena on siis näyttää kuinka tehdä nopeasti ja vaivattomasti sivut, jotka voitaisiin myydä kymppitonnilla. Tällöin niiden arvon tulisi olla enemmän kuin 10 000 dollaria, tai muuten se olisi yksinkertaisesti huono investointi eikä kenenkään kannattaisi sitä ostaa.
Joko tahallaan tai tahattomasti nämä kaksi asiaa sekoitetaan videossa keskenään (tai vähintäänkin annetaan katsojan sekoittaa). Videon logiikka on kutakuinkin siis seuraava:
Kymppitonnin arvoisen sivuston täytyy täyttää 4 kohdan (suurpiirteinen) määritelmä → Määritelmään sopivan sivuston voi tehdä tekoälyllä 30 minuutissa (koska määritelmä on suurpiirteinen) → Voit tienata kymppitonnin 30 minuutin työllä.
Kiltisti sanottuna video pohjautuu loogisiin virhepäätelmiin. Totuudenmukaisemmin sanottuna valheisiin.
Mihin tekoäly sitten pystyy?
Päätin testata videossa käytettyä tekoälyohjelmaa. Pyysin sitä luomaan visuaalisesti näyttävän etusivun, ja alla näet lopputuloksen.
Lopputulos on tietysti vähän huono sana, koska kuten millä tahansa muullakin alustalla tehtyä sivua, tätäkin pystyy muokkaamaan. Onko muokkaaminen helppoa? No, on ja ei. Tekoälysovellusten käyttö hyvilläkin prompteilla kun on enemmän tai vähemmän arpapeliä. Et koskaan tiedä mitä lopulta saat.
Voit siis joutua yrittämään useita kertoja ennen kuin saat haluamasi tuloksen, varsinkin mitä yksityiskohtaisempaa muutosta tavoittelet. Tämä ei ole yhtään sen helpompaa tai nopeampaa kuin esimerkiksi visuaalieditoreilla työskentely, mitkä ei myöskään vaadi käyttäjiltään koodausosaamista.
Esimerkiksi Elementor-visuaalieditorilla saat myös käyttöösi Astra-teeman omat sivupohjat, jotka ovat ainakin omaan silmääni visuaalisesti näyttävämpiä kuin ylempänä näkyvä tekoälyesimerkki.
Nämä pohjat saa käyttöön minuuteissa, jonka jälkeen käyttäjä voi käytännössä vain vaihtaa tekstit ja kuvat, ja sivu on julkaisuvalmis. Tämäntyyppiset sivupohjat ovat olleet kaikkien saatavilla vuosia ennen uusinta tekoälybuumia. Pyörän keksiminen uudelleen on nykypäivänä jopa tragikoomisen yleistä, ja yleensä ”uudet” keksinnöt vain brändätään modernisti.
![Elon Muskin twiitti, jossa hän keksii bussiliikenteen uudelleen](https://superneva.fi/wp-content/uploads/2025/01/lol.webp)
Tekoälyn positiiviset puolet nettisivujen teossa
Käytän itsekin tekoälyä työssäni silloin tällöin, eikä se ilmiönä ole pelkästään negatiivinen. Suuressa kuvassa nettisivujen tekoon se ei kuitenkaan tuo merkittävää muutosta, ja jos haluat luoda sivut kokonaan ilman koodia, parempia ja nopeampiakin vaihtoehtoja siis löytyy.
Vaikka joissakin konteksteissa kuulee, ettei tekoäly ole työkalu vaan toimija (eng. agent), nettisivujen teossa se kuitenkin on pelkkä apuväline. Useimmiten oma tekoälyn käyttöni liittyy JavaScript- tai CSS-koodin luomiseen. Joskus myös generoin sillä kuvia.
![professional business handshake, businessmen shaking hands](https://superneva.fi/wp-content/uploads/2024/03/professional-business-handshake.jpg)
Ehkä itseäni eniten vaikuttanut esimerkki tekoälyn käytöstä liittyy puheohjauksen käyttöön. Näin taannoin videon, jossa toiminnalliset nettisivut luodaan alusta loppuun pelkästään puhumalla. Tämäkin on kuitenkin loppupeleissä enemmän siistiä kuin käytännöllistä, ainakin tällä hetkellä.
Mutta kuka tietää, ehkä se on tulevaisuutta.
Voiko tekoälypohjaisiin ratkaisuihin luottaa?
Joku voisi kysyä miksi käytän tekoälyä työssäni niin vähän, kun se pystyy paljon enempäänkin. Ja kyllähän se tavallaan pystyykin, mutta osittain epäluotettavasti.
![](https://y.yarn.co/b1fe10c7-d3c1-4b9f-815b-e91f626219af_text.gif)
Mutta on tässäkin viittauksessa muutakin kuin huumoriarvoa. Pienikin virhe tai puute tekoälykoodissa voi aiheuttaa ongelmia, jotka mahdollisesti tuhoavat esimerkiksi sivujen hakukonenäkyvyyttä. Nämä ovat myös usein sellaisia vikoja, jotka eivät edes näy päällepäin.
Toisin sanoen jos haluat luoda tekoälysivut, sinun täytyy myös osata varmistaa niiden laatu. Tämä taas tarkoittaa sitä, että sinun täytyy ymmärtää tekoälyn luomaa koodia.
Tekoälyä voisi verrata vaikka epätasaiseen keihäänheittäjään, joka silloin tällöin väläyttää mahtikaarilla, mutta voittaa silti arvokisoissa vähemmän mitaleja kuin tasaisemmat heittäjät. Esimerkiksi tarkastellessa muiden luomia tekoälykuvia, ensireaktio saattaa olla ”vau”, mutta kuvan kehotetta tutkiessa usein huomaa, ettei kuva täysin vastaakaan sitä mitä alun perin haluttiin.
Yhteenveto
Kun näytän asiakkailleni ensimmäisiä verisoita heille tekemistäni sivuista, heille tulee lähes poikkeuksetta muutostoiveita – huolimatta siitä kuinka tarkasti he ovat toiveitaan alun perin kuvailleet. Tämä on tietysti täysin normaalia ja odotettua. Tekoälyllä tehtäessä tarvetta muutoksille syntyy todennäköisesti vain enemmän, ja niiden tekemiseen kuluva aika voi helposti venähtää.
Geneeriset sivut voi toki saada tehtyä jopa 30 minuutissa, mutta tämä on ollut mahdollista jo ennen tekoälyn yleistymistä. Valmiita sivupohjia käyttäessä törmätään kuitenkin moniin samoihin ongelmiin kuin tekoälyä käyttäessä. Olen kirjoittanut siitä tarkemmin täällä, mutta lyhyesti tiivistettynä optimointi ja kustomointi vie paljon aikaa, erityisesti amatööreiltä.
Ja tosiasia on, että kustomoidut ja optimoidut verkkosivut ovat yritykselle lähes välttämättömyys modernissa liiketoiminnassa ja kilpailussa.
Tekoäly säästää aikaa monesti vain jos tiedät varmuudella mitä olet tekemässä, ja taustatietosi aiheesta on riittävällä tasolla. Siksi kannattaa olla tarkkana ennen kuin uskoo niitä, jotka tarjoavat tekoälyllä oikoteitä onneen.
![](https://superneva.fi/wp-content/uploads/2022/08/nuuskamuikkunen-jaa2.jpg)