Verkkosivujen ylläpito yrityksille, kuvituskuva

Verkkosivujen ylläpito

Ehkä monipuolisin verkkosivujen ylläpitopalvelu, mitä tulet löytämään. Perinteisen ylläpidon lisäksi nautit raporteista, premium-optimoinnista sekä uniikista Google-turvasta.

”Ylläpidimme verkkosivujamme jonkin aikaa itse, mutta se oli aina vähän sellainen välttämätön paha. Emme myöskään aina jaksaneet erikseen testailla sivujen toimivuutta, ja kerran huomasimme että yksi sivu oli ollut ilmeisesti pidempäänkin vähän vinksallaan.

Kun kuulin mitä kaikkea muuta hyödyllistä Mikon tarjoama ylläpitopaketti pitää sisällään, ostopäätös oli hyvin helppo. Hyödynnämme sivustollamme laajemman testauksen ylläpitoa, joka on hieman kalliimpi, mutta saamme sillä tarvitsemamme mielenrauhan ja pystymme keskittymään meille oleellisempiin asioihin.

Lämmin suositus kaikille, jotka haluavat pitää sivuistaan huolta kohtuulliseen hintaan!”

Resthotin logo

Lauri Pekkola
Osastonjohtaja, Resthot Finland

Laadukkaat verkkosivut ovat yrityksen kustannustehokkain myyjä. Tarjoamallani verkkosivujen ylläpitopaketilla pidät huolen, että huippumyyjäsi on toimintakykyinen 24/7 eikä tarvitse päivääkään lomaa. Vain 16,67 €/kk.

Kaikista työntekijöistä täytyy pitää huolta. Ei pelkästään eettisistä vaan myös tuloksellisista syistä. Kun työntekijät voivat hyvin, he tekevät myös parempaa tulosta. Sama pätee verkkosivuihin.

Itse asiassa mitä laadukkaampi tai arvokkaampi sivusto on, sitä järkevämmäksi ja kannattavammaksi myös sen ylläpito tulee. Koska itse teen vain laadukkaita sivustoja, ylläpito siis todellakin kannattaa.

Tavallisten päivitysten ja varmuuskopioinnin lisäksi saat etuja, joita et todennäköisesti löydä mistään muualta yhtä edulliseen hintaan.

WordPress-päivitykset

Päivitykset ovat WordPress-verkkosivujen ylläpidon tärkein osa-alue. WordPressin omien versiopäivitysten lisäksi myös teemat ja lisäosat tarvitsevat usein päivityksiä.

Näihin voidaan esimerkiksi tehdä uusia ominaisuuksia tai tehostaa vanhoja, mutta monet tärkeimmistä päivityksistä koskee kuitenkin yhteensopivuus- ja turvallisuusasioita. Päivittämättä jättäminen pitkäksi aikaa voi esimerkiksi altistaa sivustosi hyökkäyksille, joiden sattuessa sivujen palauttaminen ei välttämättä ole helppoa.

Jos taas lähdet tekemään päivityksiä pitkän aikavälin jälkeen, asennusten välille voi syntyä odottamattomia konflikteja eli yhteensopivuusongelmia. Tällöin sivusto voi kaatua, ja pahimmassa tapauksessa WordPressin hallintapaneeliin ei pääse enää kirjautumaan.

Tällaisessa tapauksessa sivuston voi saada takaisin webhotellin tiedostonhallinnan kautta, mutta tämä vaatii usein ammattiosaamista. Viime kädessä sivuston saa palautettua varmuuskopiolla.

Vaikka sivuja päivittäisi tiheään, on silti (pieni) mahdollisuus, että jotain menisi päivitysten yhteydessä rikki. Tämän takia Supernevan verkkosivujen ylläpitopakettiin kuuluu luonnollisesti päivitysten jälkeinen testaus, että kaikki on ok.

Varmuuskopioinnit

ikoni varmuuskopioinnista

Varmuuskopiointi viimeistelee ylläpidon tuoman vakuutuksen siitä, että sivustosi on aina palautettavissa kävi sille mitä tahansa. Ja sitä verkkosivujen ylläpito pohjimmiltaan on, vakuutus. (Vaikka Supernevan ylläpitopaketista saat myös paljon muita arvokkaita etuja!)

On hyvin mahdollista, ettei mitään ikävää kävisi vaikka et päivittäisikään sivuja esim. vuoteen. Se kuitenkin nostaa ikävien sattumusten mahdollisuutta sen verran korkeaksi, että odotusarvot “vakuuttamatta jättämisestä” painuvat miinukselle.

Käytännössä siis hoidan varmuuskopiointiin liittyvät asiat kokonaan puolestasi:

valitsen kopiotiedostoille sopivan sijainnin ja kopioinnin aikavälin, sekä varmistan että vanhat versiot poistuvat uusien tieltä, jotta ne ei vie liikaa tilaa. Hoidan varmuuskopioinnin aina niin, ettei se ole riippuvaista minusta. Eli jos jään vaikka rekan alle (⚆_⚆), pääset kopioihin silti käsiksi.

Verrattuna tavalliseen ihmistyöntekijään, 200 € vuodessa on jo melko houkutteleva hinta vakuutukselle. Mutta koska tiedän ettei toistuvat kulut ole kivoja, tarjoan samaan hintaan erittäin hyödyllisiä, rahanarvoisia ja ehkä jopa uniikkejakin etuja.

Raportit tärkeimmästä datasta

ikoni raportista verkkosivuejn datasta

Olen luonut omaan käyttööni edistyneen raporttipohjan, johon olen kerännyt mielestäni tärkeimpiä nostoja verkkosivujeni käyttäjädatasta. Raporttipohjan hiomiseen on mennyt useita työpäiviä ja paljon analyyttistä ajatustyötä, joten koen sen olevan arvokas, tiedolla johtamista tukeva tuote, jota voisi hyvin myydä myös ylläpidosta erillään.

Haluan kuitenkin jakaa raporttipohjani kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita verkkosivujen ylläpitopalvelustani. Pidän myös todennäköisenä, että raportteja tutkiessasi halusi sivujen jatkokehitykseen kasvaa, mikä tarkoittaisi mahdollisesti myös minulle lisää töitä!

Aivan kuten haluat pysyä perillä myyjiesi tehokkuudesta, samaa sinun tulisi haluta verkkosivujenkin suhteen. Raporteista näemme mahdolliset ongelmakohdat, ja osaamme kohdistaa sivujen jatkokehityksen kaikista kriittisimpiin osa-alueisiin.

Raporttien sisällöstä olen kertonut enemmän täällä.

Markkinoiden paras optimointilisäosa

kuvituskuva raketista verkkosivujen suorituskyvyn optimoinnissa

Työntekijät boostaavat tehokkuuttaan usein kofeiinilla. WordPress-verkkosivujen tehokkuutta puolestaan boostataan optimointilisäosilla.

Selvästi parhaan lisäosan, WP Rocketin, yhden sivun lisenssi maksaa tällä hetkellä 59 € vuodessa. Erittäin edistyneiden laskujeni mukaan yhden työntekijän kahvinjuonti maksaa yritykselle keskimäärin 64 € – 171 € vuodessa. (Lähteet: kahvin hinta, työpäivät vuodessa)

Tässäkään suhteessa lisäosa ei missään nimessä ole kallis, mutta minulta saat sen vieläkin paremmassa diilissä, käytännössä ilmaiseksi kaiken muun arvokkaan päälle. (Itse asiassa kun päätin lisätä WP Rocket -lisenssin ylläpitopakettiin, laskin samalla sen kokonaishintaa hieman. Melko hullua, eikö.)

Käytän WP Rocketia myös itse ja suosittelen sitä kaikille muillekin. Nopeasti latautuvat sivut lisäävät tutkitusti käyttäjien konvertoitumista, ja mm. Google on kertonut latausnopeuksien vaikuttavan suoraan myös hakutulostensa sijoituksiin. WP Rocket siis todistettavasti auttaa sinua saamaan lisää asiakkuuksia.

Lue lisää WP Rocketin ylivertaisista ominaisuuksista heidän omilta sivuilta.

Google-turva

Google-turva, ikoni.

Googlella on ikävä tapa joskus hieman hätiköidä tarkastellessaan www-sivuja. Se nimittäin testaa säännöllisesti sivujen käytettävyyttä, eikä aina tajua ladata sivujen tyylitiedostoja kokonaan.

Tällöin se voi tulkita sivuja niin, että niiden käytettävyys on huono, mistä Google lähettää ilmoituksen sen omassa Search Console -työkalussa. Esim. omalla sivustollani tällaisia ongelmia esiintyy noin kuukausittain. Jos ongelmiin ei puututa ajoissa, sivujen sijoitukset ja hakukonenäkyvyys voi laskea kriittisesti.

Tämä kuulostaa tietysti ikävältä ilmiöltä, mutta ajattele sitä näin päin:

Jos nautit Supernevan ylläpitopalveluun kuuluvasta Google-turvasta, sinun ei tarvitse murehtia asiasta, ja korjaan ongelmat puolestasi. Kilpailijoillasi taas tuskin on näin edistynyttä tukea, joten voit saavuttaa Google-turvan ansiosta ratkaisevaa etua kilpailtaessa hakukonenäkyvyydestä.

Miten Supernevan ylläpitopalvelu eroaa muista?

Olen nähnyt verkkosivujen ylläpitoa hinnoiteltavan aina 10 eurosta jopa yli 100 euroon. Halvimmassa päässä palveluun kuuluu yleensä vain varmuuskopiot ja päivitykset, joita tuskin kovin tarkasti testataan.

Toisessa ääripäässä palveluun kuuluu enemmän asioita, esimerkiksi pieniä muokkauksia sivuilla. Yhteystietojen päivittämistä, kuvien vaihtamista ynnä muuta sellaista. Tällainen palvelu on sinällään ihan kiva, mutta hinnan nostaminen lähemmäs sataa euroa kuussa on liioittelua.

Pienten sisältömuokkausten tekemiseen menee ammattilaiselta maksimissaan 5 minuuttia, eikä kuukausittain tällaisia tarpeita tavallisesti tule usein. Omalla tuntihinnallani tällainen lisä olisi enintään 10€, eli puhuttaisiin edelleen reilusti alle 30€ palvelusta.

Itse kuitenkin suosittelen kaikkia asiakkaitani opettelemaan sisältöjen muokkauksen itse, koska tekstien kirjoittaminen ja kehittäminen on niin oleellinen osa sekä myyntiä että hakukoneoptimointia. Ja kaikista kustannustehokkainta on kirjoittaa ja päivittää tekstejä itse.

Kalliimmissa palvelupaketeissa halutaan usein antaa ymmärtää, että ne sisältävät enemmän asioita kuin todellisuudessa sisältävätkään. Tavallisetkin asiat saadaan kuulostamaan vaikeilta, jotta palvelun hinta olisi helpompi hyväksyä. Pyritään luomaan perusteetonta tarvetta, minkä tuloksena maksat paljon tyhjästä.

Tehdessäni pientä tutkimusta tätä kappaletta varten, huomasin että erääseen tyyriiseen verkkosivujen ylläpitopalveluun raportointi myytiin kaiken kukkuraksi lisäpalveluna. Eli juuri se lisäominaisuus, jolla olisi sinulle oikeaa arvoa, maksaakin tietysti ekstraa.

Itse en usko sikaan ja säkkiin, vaan läpinäkyvään win-win-dynamiikkaan. Kaikki lisäpalvelut joita ylläpidon lisäksi tarjoan, ovat arvokkaita etuja, joiden arvon pystyn myös perustelemaan ja todistamaan.

Suoraan sanoen päivitykset, varmuuskopioinnit ja Google-turva on asioita, joihin pystyisit myös itse. Ostamalla palvelut minulta, säästät kuitenkin paljon omaa aikaasi, joka on varmasti arvokkaampaa kuin 16,67 euroa kuussa. Pystyn tekemään toimenpiteet sinua tehokkaammin, ja voit kohdistaa ajankäyttösi siihen minkä osaat parhaiten.

Ajansäästön lisäksi pääset vielä siis nauttimaan premium-tason optimoinnista sekä edistyneistä raporttipohjistani. Diili on niin hyvä, että moni varmasti neuvoisi minua nostamaan verkkosivujen ylläpitopalveluni hintaa. Ja voi olla että jossain vaiheessa sitä uusille asiakkaille nostankin.

Laajempi paketti verkkokaupoille

16,67 €/kk

Päivitykset testauksella
Varmuuskopioinnit
Raportit
WP Rocket
Google-turva

Vuosi 200 € + alv.

25 €/kk

Päivitykset laajalla testauksella
Varmuuskopioinnit
Raportit
WP Rocket
Google-turva

Vuosi 300 € + alv.

Verkkokaupat sisältävät paljon ns. dynaamista sisältöä, jonka toimivuus on usein hyvä testata huolellisemmin. Voit toki halutessasi ostaa laajemman testauksen paketin tavallisellekin verkkosivustolle.

Kyllä voit. WordPressin päivitykset ja varmuuskopiointi ei ole haastavaa hommaa, mutta päivityksiin ja niiden toimivuuden testaamiseen saattaa kulua epäkäytännöllisen paljon aikaa.

Monet yrittäjät eivät jaksa roikkua verkkosivujensa hallintapaneeleissa työpäiviensä aikana, saatika jäädä testailemaan sivujensa toimivuutta.

Google-turvaan kuuluvat toimenpiteet on myös jokaisen itse tehtävissä, mutta ne vaativat jonkin verran ymmärrystä Search Console -työkalun käytöstä. Manuaaliset toimenpiteet vievät myös aina hieman aikaa.

Datan tulkinta raporteista vs. itse työkaluista

Myös kaikki raporttipohjani esittämä data on sivun omistajan itse löydettävissä Google Analytics – ja Search Console -sovelluksista. Tämä voi kuitenkin olla hyvin hidas, turhauttava ja epäkäytännöllinen tapa etsiä tietoa ja tehdä johtopäätöksiä.

Ensinnäkin kaikki data ei välttämättä ole hyödyllistä ja voi vain aiheuttaa hämmennystä. Tämä ei onneksi enää ole niin suuri ongelma kuin Analyticsin edellisessä versiossa, mutta suosittelen silti vahvasti selkeitä raportteja yli Analyticsin oman käyttöliittymän.

Näin epäoleellisen datan pystyy suodattamaan pois ja näet kätevästi esimerkiksi muutosprosentit edelliseen jaksoon verrattuna. Datakohtien vertailu on helpompaa ja kaiken kaikkiaan data on helpommin ymmärrettävissä tärkeiden johtopäätösten tekemiseen.

Verkkosivujen ylläpito on päivitysten ja varmuuskopioinnin suhteen automatisoitavissa. Automaattipäivitykset eivät kuitenkaan osaa ottaa huomioon mahdollisia päivitettävien osien välisiä yhteensopivuusongelmia, joista jo alussa mainitsin.

Tällaiset ongelmat eivät välttämättä kaada sivuja, vaan voivat myös vain ”rikkoa” joitakin sivun osia. Tällöin sivut kyllä latautuvat, mutta esim. niiden ulkoasu voi näyttää väärältä. Jos vikoja ei huomata ajoissa, ne voivat vaikuttaa negatiivisesti käytettävyyteen tai jopa hakukonenäkyvyyteen.

Automaattiset päivitykset siis tavallaan luovat saman ongelman jonka ne ratkaisevatkin. Päivitysten jälkeinen testaus tuo varmuutta ja vakuutusta siitä, että sivut pysyvät jatkuvassa toimintakunnossa, etkä menetä potentiaalisia asiakkuuksia. Päivitän myös omat sivuni manuaalisesti.

Verkkosivujen ylläpito on hyvin suositeltavaa mutta ei sinänsä välttämätöntä. Suurin ongelma päivittämättä jättämisessä on sen aiheuttama turvallisuusuhka. Vanhentuneet järjestelmät ja asennukset ovat alttiimpia hakkeroinneille ja hyökkäyksille, vaikka ne (onnistuneet sellaiset) harvinaisia ovatkin.

Toisaalta esim. omille sivuilleni on yritetty kirjautua enimmillään 1 360 kertaa päivässä, joten epäonnistuneet hakkerointiyritykset ovat kaikkea muuta kuin epätavallisia. Mitä kauemmin jätät sivustosi päivittämättä, sitä suuremmaksi riski onnistuineista murroista kasvaa.

WordPress-järjestelmään, teemoihin ja lisäosiin tehdään usein turvallisuuspäivityksiä, mutta myös esimerkiksi niiden suorituskykyä parantavia päivityksiä. Säännölliset päivitykset siis tekevät sivustosta myös nopeamman.

Säädän varmuuskopioinnin asetukset optimaalisiksi ja suoritan avoimet päivitykset 1-2 kertaa kuussa, jonka jälkeen myös testaan sivujen toimivuuden.

Suoritan päivitykset myöhään iltaisin, jolloin sivuillasi tuskin käy kovaa vilinää, ja jolloin jää varaa reagoida mahdollisiin virhetilanteisiin. Päivitykset ovat yleensä melko nopeasti valmiit, joten sivustosi ei ole montaa minuuttia huoltotilassa, usein ei yhtäkään.

Muut palvelut

Raportteja varten tarvitsen oikeudet Search Consolen ja Analyticsin dataan. Tämän jälkeen luon niistä raportit ja jaan sinulle niihin oikeuden. Katseluoikeutta varten tarvitset Google-tilin. Tämän jälkeen voit tarkastella raportteja koska vain ja miltä aikaväliltä tahansa.

WP Rocketin asennus ja määritys hoituu normaalisti WordPressin hallintapaneelin sisältä.

Myös Google-turvaa varten tarvitsen pääsyn sivujesi Search Consoleen. Sieltä asetan päälle ilmoitukset sähköpostiini, johon saan viestin aina kun jotain korjattavaa ilmenee.

Kyllä, mutta useimmissa tapauksissa sille ei ole tarvetta.

Jos haluat, voimme katsoa yhdessä ratkaisun, joka sopii parhaiten juuri sinulle. Tällöin verkkosivujen ylläpitoon voidaan ottaa mukaan vaikka sivujen sisältöjen muokkausta tai katsoa tapauskohtaisesti testauksen laajuuden tarve.

Voin kuitenkin tehdä sisältöjen muokkauksia myös tuntihinnallani, mikä todennäköisesi tulee sinulle edullisemmaksi. Tuntihinnallani voin myös esimerkiksi kustomoida raporttipohjaa toiveidesi mukaan tai analysoida sinulle sen tuloksia tarkemmin.

Jos haluat vain perinteistä WordPress-verkkosivujen ylläpitoa, eli päivityksiä ja varmuuskopiointia, hinta on 10€/kk.

Miten WordPress-verkkosivujen ylläpito eroaa muista alustoista?

WordPressin yksi huonoista puolista on sen osien päivitysten korkea tarve. Avoimen lähdekoodin alustana sen päälle tehdyt sivustot ovat melko usein tietomurtoyritysten kohteina, joten lisäosien, teemojen ja järjestelmän päivitysten on oltava ajan tasalla.

Kuten moni muukin WordPressin heikkous, tämäkin on yleisessä keskustelussa jopa naurettavan liioiteltu. Suurimmat tietoturvariskit piilevät käyttäjien itse tekemissä virheissä, mikä pätee ihan jokaiseen verkkosivualustaan.

Toki WordPressissä amatöörin lienee helpompi tehdä virheitä kuin muilla alustoilla, mutta en muutenkaan suosittele ketään tekemään sivujaan itse (ellei ne sitten ole hyvin pelkistetyt, ja sisältömäärät pieniä). Ammattilaisen tekemät WP-sivut ovat tietoturvaltaan lähes poikkeuksetta erittäin laadukkaita.

Itse en esimerkiksi lataile jokaiseen toimintoon erillistä lisäosaa, vaan luotan muutamiin hyväksi todettuihin lisäosiin sekä omaan koodiin, joilla saan kaiken tarvittavan aikaan. Ja jos en jostain syystä saa, tutustun huolella uusiin lisäosiin ja niiden luotettavuuteen ennen lataamista.

Hämärien lisäosien lisäksi tietoturvariskejä syntyy siis ylläpidon laiminlyömisestä. Tämän takia verkkosivujen ylläpito on tärkeää, teit sen sitten itse tai ulkoistetusti.

Tästä päästäänkin toiseen asiaan, josta WordPressiä arvostellaan yleensä heikoin perustein. ”WordPress-verkkosivujen ylläpito on monimutkaista”, ”WP-sivujen ylläpito on kallista”.

Kyllä, WordPress-tekijöiden tarjoamat ylläpitopalvelut voivat usein olla turhankin kalliita, mutta tämä menee 100-prosenttisesti ihmisten ahneuden piikkiin, ei itse alustan. WP-verkkosivujen ylläpito nimittäin ei ole hankalaa kenellekään.

Kaikki mitä tarvitset on automaattiset varmuuskopioinnit, muutama klikkaus kuukausittain ja nopea testaus, että sivut toimivat normaalisti päivitysten jälkeen. Jos tämä tuntuu liian aikaa vievältä, voit aina ulkoistaa sen esim. minun 16,67€ -kuukausihintaan, tai 10€/kk jos et koe tarvitsevasi lisäpalveluitani.

Testausta suositellaan siksi, koska joskus uudet päivitykset erityisesti lisäosiin voivat aiheuttaa konflikteja muiden lisäosien tai teeman kanssa. Tämäkin on kuitenkin hyvin epätodennäköistä jos lisäosat ovat luotettavia eikä päivitysten aikaväli ole liian pitkä. Itse suosittelen aikaväliksi kuukautta, max. paria.

Suljetun lähdekoodin alustojen verkkosivut

Suljetun lähdekoodin alustat, kuten Webflow tai Wix.com eivät vaadi verkkosivujen ylläpitoa samalla tavalla kuin WordPress. Näissä tietoturva on toteutettu simppelimmin, joten päivityksiä ei tarvita.

Lähtökohtaisesti tämä kuulostaa houkuttelevalta, mutta näiden molempien alustojen hinnat ovat myös selvästi korkeammat kuin WordPressin. Ja mitä enemmän ominaisuuksia ja sisältöä sivuille haluat, sitä nopeammin hinta myös nousee. WordPress on alustana sinänsä ilmainen, mutta se vaatii hostaukseen maksullisen webhotellin.

Tavallisten verkkosivujen vaatimuksiin soveltuvien webhotellien hinnat ovat melko alhaiset, n. 100 € – 170 € vuodessa, mikä esim. Zonerilla sisältää verkkotunnuksen hinnan. Webflow’n ja Wix.comin hinnat tavallisille verkkosivuille ovat n. 250 € – 330 € vuodessa, jonka päälle tulee vielä tavallisesti 24 euron suuruinen verkkotunnus.

Nyt jos siis lisäät webhotellikustannuksiin WP-verkkosivujen ylläpitopalvelun, vuosittaiset kustannukset asettuvat aikalailla samoille tienoille Webflow’n ja Wixin kanssa. Tämä tuskin on sattumaa. Ala on niin kilpailtu, että alustojen todelliset hinnat asettuvat lähes väkisinkin lähelle toisiaan.

On totta, että WordPressiin saa kulumaan helposti suuria summia, jos ostelee paljon premium-lisäosia. Minun kanssani sinulle ei kuitenkaan tule mitään tällaisia rasittavia yllätyskuluja. Maksat vuosittain vain webhotellista ja verkkotunnuksesta – ja halutessasi verkkosivujen ylläpidosta.