3 tapaa, joilla nopeat verkkosivut parantavat maailmaa

nopeat verkkosivut supersankarina

Nopeat verkkosivut ovat hyväksi maailmalle! Kirjoitin nopeiden sivujen merkityksestä liiketoiminnan kannalta jo aiemmin, mutta ajattelin, että on hyvä tarkastella asiaa myös toisesta näkökulmasta. Tässä tulee 3 tapaa, miten nopeat verkkosivut parantavat maailmaa!

1. Nopeat verkkosivut estävät kurjuutta

Tämä on melko yksiselitteistä. Kukaan ei pidä hitaista latausajoista tai odottamisesta ylipäätään. Olemmehan laji, joka usein valitsee mieluummin riskialttiin ohituksen autotiellä kuin että menettäisi pari elämää suurempaa minuuttia. Tai jos haluaisimme vain rauhassa pelata online-pelejä mutta yhteys pätkii, saatamme tuohtuneena kysellä kovaan ääneen et kuka siin netis on.

Vielä demotakseni tätä inhon ja epämiellyttävyyden tunnetta, tässä on hieno maisemakuva huonolaatuisena. Jos laitat hiiren kuvan päälle, voit kuvitella odottavasi kuvan latautumista. (Mobiililaitteilla lukeville tiedoksi, että kursori muuttuu kuvan päällä viivettä symboloivaksi ympyräksi).

Suosittelen kuvan klikkaamista, jotta pääset aiheuttamastani negatiivisuudesta eroon.

Ei siis varmaan ole ainakaan kamalan liioiteltua sanoa, että nopeat verkkosivut estävät kurjuuden syntymistä. Voisi jopa sanoa, että ne lisäävät onnellisuutta. Kun ihmiset eivät elä kurjuudessa, he ovat myös ystävällisempiä toisilleen!

2. Nopeat verkkosivut vähentävät eriarvoisuutta

Tiedän, tämä voi kuulostaa vähän kaukaa haetulta, mutta pointti on simppeli. Kuvittele vaikkapa 100 euron puhelin ja 2 000 euron puhelin (jotka ilmeisesti ovat normaali asia nykyään). Kalliimpi puhelin on tietysti paljon tehokkaampi kuin halpa, ja se suoriutuu verkossakin nopeammin. Käytännössä tästä seuraa, että kalliimmilla laitteilla (ja liittymillä) on saavutettavissa enemmän verkkosisältöä.

Heillä, joilla ei siis ole varaa tehokkaisiin laitteisiin, on verkossa vähemmän mahdollisuuksia. Tekemällä verkkosivuistasi nopeat, varmistat että ne ovat mahdollisimman monen saavutettavissa. Tasa-arvoa!

nopeiden verkkosivujen supersankari työssään
Nopeat verkkosivut ovat kuin supersankari.

3. Nopeat verkkosivut säästävät energiaa

Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä: energiansäästö. Mitä enemmän ja mitä suurempia tiedostoja verkkosivun täytyy ladata, sitä enemmän ne myös kuluttaa. Itse asiassa verkkosivut kuluttavat energiaa useammassa vaiheessa. Ensin sivu generoidaan palvelimella, sen jälkeen se siirtyy verkon yli päätelaitteelle, joka vielä renderöi sen näytölle.

Mitä nopeammin ja kevyemmin nämä vaiheet voidaan suorittaa, sitä enemmän säästyy energiaa. Nopeat verkkosivut siis säästää luontoa ja pitää ihmisten lompakot hieman pulleampina.

On myös väliä, mikä on sivujen todellinen latausaika. Tavallisesti sivut eivät lataudu heti kokonaan, vaan jatkavat latautumista samalla kun käyttäjä pystyy jo selaamaan sivua. On siis mahdollista, että sivut vaikuttavat käyttäjälle nopeilta, vaikka eivät sitä todellisten latausaikojen perusteella ole.

Jos siis haluat, että sivustosi säästää energiaa, kiinnitä huomiota myös todelliseen latausaikaan! Tämä on mahdollista esimerkiksi Googlen PageSpeed Insights -työkalulla.

Haluatko olla mukana parantamassa maailmaa?

Jos vastauksesi on kyllä, tee päätös verkkosivujesi suorituskyvyn optimoinnista vaikka heti ja laita hyvä kiertämään! Sivuvaikutuksena saattaa syntyä myös näkyvyyden ja myynnin kasvua.