Mikä he****in Hello World?

Jos olet joskus ollut asentamassa WordPress-sivuja, olet saattanut huomata, että uuden sivuston mukana luodaan automaattisesti ensimmäinen artikkeli, ”Hello World!”. Se on eräänlainen mallinukke, jonka tarkoitus on näyttää miten artikkeleja tai blogipostauksia luodaan.

Käytännössä se kuitenkin toimii lähinnä opetuksena, miten artikkeleita poistetaan. Netistä löytyy nimittäin useita kirjoituksia ja jopa ohjevideoita, kuinka tuosta ärsyttävästä oletuspostauksesta pääsee eroon (jopa 20 sekunnissa :O).

Kuva videosta, jossa näytetään kuinka "Hello World" -artikkeli poistetaan
Kaikki eivät halua tervehtiä maailmaa.

Itse kuitenkin halusin tehdä kunniaa tälle perinteelle, ja kirjoittaa aiheesta blogini ihka ensimmäisen postauksen. Mistä ”Hello World!” tulee ja miksi siitä on tullut tietotekniikassa meemi?

Itse törmäsin tähän sanapariin ensimmäistä kertaa, kun aloitin ensimmäisen ohjelmointikurssini. Tuolloin ensimmäisenä tehtävänämme oli saada yksinkertainen ohjelma sanomaan maailmalle hei. Jos muistan oikein, tarkat sanat taisi olla ”Hei mualima!” (Saat itse päättää, kuinka hyvin koodaaminen ja savon murre sopii yhteen.)

Tietysti harjoitellessa on se ja sama, mitä sanoja ohjelman määrittää toistamaan, mutta ei ole sattumaa, että harjoittelimme ensimmäistä kertaa juuri maailmaa tervehtimällä. Perinne juontaa juurensa nimittäin jo 50 vuoden taakse.

Hello worldia käytettiin esimerkkiohjelmana ensimmäistä kertaa vuonna 1973. Sen teki C-ohjelmointikieltä käsittelevästä kirjastaan tunnettu kanadalainen tietojenkäsittelijä Brian Kernighan. Hän itse ei täysin muista miksi valitsi juuri nuo sanat, mutta inspiraationsa hän sai kuulemma piirretystä.

“What I do remember is that I had seen a cartoon that showed an egg and a chick and the chick was saying, “Hello, World.”

Käännekohta tietokoneiden historiassa

Tietokoneet olivat pitkään epäkäytännöllisen kokoisia ja liian kalliita suurten massojen käyttöön. Tämän takia ennen C-ohjelmointikielen kehittämistä 70-luvulla tietokoneiden maine oli varsin erilainen kuin nykyään. Ajateltiin, että vain akateeminen eliitti omistaa tietokoneita. Kun vihdoin tietokoneiden kustannukset ja hinnat saatiin tarpeeksi alas, niistä ei edes puhuttu tietokoneina, jotta niiden olisi helpompi saavuttaa ihmisten hyväksyntä.

Hello world oli ensimmäisiä esimerkkejä, joilla tietokoneiden hyödyllisyyttä pystyttiin menestyksekkäästi perustelemaan tavalliselle kansalle. Sillä on siis ollut merkittävä rooli koko tietojenkäsittelytieteen kansantajuistamisessa. 80- ja 90-luvuilla lähes jokainen ohjelmoija oli lukenut Kernighanin kirjan ja tutustunut ohjelmointiin hello world -esimerkin kautta. Vielä nykyäänkin, ohjelmointikielestä riippumatta, se on hyvin usein ihmisten ensimmäinen käytännön kosketus koodaamiseen.

Kun onnistut hello worldissä ekalla yrityksellä, olet käytännössä hakkeri
Hello world on meemi monella tapaa.

WordPress ja Hello World

Joillekin tämä kuuluisa sanapari voi saada aikaan lähinnä negatiivisia ajatuksia, jos heidän ainoa kokemuksensa siitä on ollut tapella WordPressin oletusartikkelin poistamisen kanssa. Omasta mielestäni on kuitenkin hienoa, että alusta, joka käytännössä hoitaa kaiken ohjelmoinnin käyttäjänsä puolesta, pitää perinteitä yllä ja pakottaa kaikki tervehtimään maailmaa edes 20 sekunniksi.

Lähde: HackerRank

Jaa